Saara Ekström Amos Anderssonin taidemuseossa

Posted on Jun 20, 2014 in Asennus, Näyttely, Vuokraus

 

 

 

 

Amos Andersonin taidemuseon yläkerrassa on kesän ajan esillä muotokuvia museon arkistosta sekä ensiesityksensä näyttelyssä saava Saara Ekströmin kahdesta videosta koostuva liikkuva muotokuvateos. Näyttely on auki 28.7.2014 asti.

Lainaus Amos Andersonin taidemuseon tiedotteesta:

“Mies nostaa kätensä ja pyöräyttää hyvin hitaasti, kevyesti ja harkiten vanhaa karttapalloa. Hänen katseensa keskittyy tutkimaan meriä ja mantereita, topografiaa, maiden muuttuvia rajoja ja kaukaisia kaupunkeja. Mitä hän pohtii kun pallo pyörähtää paljastaen uuden maanosan, uuden vesistön?

Saara Ekströmin toteuttamat liikkuvat muotokuvat julkistetaan Amos Andersonin taidemuseossa 19. kesäkuuta avattavassa näyttelyssä. Muotokuvat ovat lajissaan ensimmäiset, jotka suomalainen nykytaiteilija toteuttaa videotaiteen keinoin.

Taiteilija Saara Ekströmin uusinta tuotantoa edustavat kaksi hyvin poikkeuksellista muotokuvaa, jotka kommentoivat traditionaalisena pidetyn muotokuvan käsitettä ja tuovat sen samalla kiistatta nykytaiteen piiriin. Svenska kulturfondenin tilaamat videomuotokuvat valtuuskunnan puheenjohtaja Wivan Nygård-Fageruddista ja hallituksen puheenjohtaja Björn Teirista vaikuttavat miltei valokuvilta, kunnes liike rikkoo staattisen asetelman illuusion – muotokuva herää henkiin, malli kohottaa kasvonsa ja kohtaa katsojan katseen. Verkalleen liikkuvissa kuvissa aika etenee hitaasti kuin unessa, tuoden teoksiin monumentaalisia ja surrealistisia sävyjä. Viitaten mm. Hans Holbeinin tunnettuun muotokuvaan “Suurlähettiläät” vuodelta 1533, Ekström kommentoi symboliikan ja erilaisten attribuuttien välityksellä kuvattaviensa persoonallisuutta, asemaa ja arvomaailmaa. Muotokuvat ovatkin kuin kuva-arvoituksia, joissa esineet sisältävät vihjeitä ja kommentteja kuvattavista, heidän ominaisuuksistaan ja unelmistaan.

Näyttelyssä on esillä myös muotokuvataidetta museon kokoelmista niin Christian Krohgilta, Tyko Salliselta ja Carl-Gustaf Liliukselta kuin Mikael Stierncreutzilta, Marjatta Tapiolalta ja Icelandic Love Corporationiltakin.

Saara Ekström (s. 1965, Turku) yhdistää usein teoksissaan elollista ja keinotekoista materiaalia, hänen teoksissaan rumuuden ja kauneuden liitto on erottamaton. Ekströmin taide puhuttelee ja haastaa katsojaa kuoleman, syntymän tai orgaanisen ja elottoman rinnastuksin ja ristiriidoin. Saara Ekströmin teoksia on nähty mm. Kiasman yksityisnäyttelyssä 2011. Tulevan syksyn hän työskentelee New Yorkissa ISCP:n taiteilijaresidenssissä.”

 

ekstrom_web1