Johanna Lecklin ForumBoxissa

Posted on joulu 2, 2013 in Asennus, Näyttely

Ikahu rakensi ForumBox galleriaan Johanna Lecklinin näyttelyyn 3 screeniä.

Johanna Lecklin, stillkuva teoksesta Häkki, 2013

Näyttely on auki 29.11.2013 – 22.12.2013

Häkki

– Miks toi on tuolla häkissä?
– Se on tyhmä ja se haisee. Kattokaa kuin likanen se on!
– Älä luulekaan et sä pääset pois sieltä!
– Ällö!

(Häkki, HD-video, 2013)

Häkki-videoinstallaatiossa tarkastelen tarinaa kertojan näkökulmasta. Kertomus on julma kiusaamistapaus, jota uhri muistelee aikuisena.

Olen kiinnittänyt huomiota lasten kiusaamiseen sekä verbaalisella että fyysisellä tasolla. Lapset voivat käyttäytyä selittämättömän julmasti, eikä joitain tekoja ehkä voi koskaan ymmärtää tai antaa anteeksi. Lapsuuden tapahtumat vaikuttavat sekä pahantekijään että uhriin. Muistoissa käsittelemättömät asiat voivat saada suuren painoarvon. Teoksissani käsittelen tyttöjen pahoja tekoja.

Minua kiinnostaa tarinan kertominen eri menetelmillä. Tarkastelen tarinankertojan käyttämistä ja katsojien paikkaa tarinan rakentamisessa. Teokset ovat saaneet visuaalisia vaikutteita 1970-luvun kotielokuvista, varhaisista mykkäelokuvista ja jopa musikaaleista. Osaa näyttelyni teoksista ovat inspiroineet useissa maissa toteuttamassani yhteisöllisessä videoprojektissani Story Caféssa tallennetut lapsuuden muistot.

Oletko vieläkin täynnä vihaa? Annoitko anteeksi? Pyritkö kostamaan? Poistuitko paikalta häpeissäsi, taaksesi katsomatta? Muistatko tapahtumat niin kuin ne olivat vai vääristikö aika muistosi? Voitko antaa anteeksi?

Johanna Lecklin